Noget om ...

FOREDRAG

Grethe Engelbrecht, husets »grand old lady« gennem de første 10 år, sluttede sit liv på jorden den 16. december 2009. Og med hende endte også en epoke, hvor hun var den bærende kraft på Musik Galleriets lille scene med sine foredrag og sin fortællekunst. Her fortalte hun frit fra sit eget livs eventyr, om tro, håb, og kærlighed, om forvandling og tilgivelse. Grethe Engelbrecht tryllebandt gennem sit mangeårige virke, som det levende ords fortæller, som billedmaler, digter, forfatter og livskunstner et tusindtalligt publikum.
Nu bærer Rie og Helge Engelbrecht stafetten videre og samler op hvor Grethe Engelbrecht gav slip. Rie og Helge sætter ord på Grethes historie med foredraget »Båret på englevinger« men lander selvfølgelig også ved Helges egne erindringer, som han udgav i 2007 i bogform med titlen »Så spil da, knejt!«.

Foredrag

Brødrene Engelbrecht, Helge og John, sangeren og filosoffen, har også i fællesskab indtaget Musik Galleriet, med deres skæve blanding af standup, komik og foredrag. Det er blevet til forestillinger med titlerne »Lykke på livsrejsen«, »Krumspring, kraftspring og kolbøtter« og »Mellem Bethlehem til Las Vegas – og Ithaka«. I september 2011 søsatte brødrene også et nyt show med titlen »Den tredje alder – Livsglædens vitaminpiller fra husapoteket«. Udover optrædener i Musik Galleriet kan brødrene også opleves rundt omkring i landet.

MUSIK

Helge Engelbrecht, sanger og sangskriver, bor med sin kone Rie i huset, hvor Musik Galleriet skaber de perfekte rammer for Helge Engelbrecht i arbejdet med musik. Her bliver Helges sange til. I Musik Galleriet er det overvejende Helge, der tager de musikalske driblinger ind over banen. Det er også ham, der binder tingene sammen i forbindelse med foredragsarrangementerne i Musik Galleriet. Her synger han selvfølgelig også sange fra sin egen sangskriverskuffe. Men ellers kendes Helge jo især som ankermand i gruppen NEIGHBOURS, som han turnerer med over hele landet. De seneste år har NEIGHBOURS også sat tonen og takten i Musik Galleriet. Det er blevet til mere end 200 offentlige akustiske koncerter, som alle har været udsolgt. Desuden har talrige firmaer, foreninger og grupper hyret bandet til deres helt egen akustiske musikaften i Musik Galleriet. I særlige perioder optræder Helge Engelbrecht med sit »fritidsband«, DE SPILLEKNEJTE, et halvakustisk 9-mands-band under ledelse af kapelmester Ronnie Olesen. Med udgangspunkt i Helges erindringer i ord og toner, bogen og cd-boksen »Så spil da, knejt!«, er det blevet til koncerter, hvor taget på det nærmeste er blevet løftet i det gamle tømrerværksted, der nu fungerer som koncertsal. Men også i Mariehaven har Helge og De Spilleknejte mærket suset fra publikum ved sommerens koncerter.

Når Helge tager Neighbours-folkene Tommy Rasmussen eller Ronnie Olesen under armen, hver for sig eller sammen og op på Musik Galleriets lille scene, ja så får musikken endnu en vinkel, som mange af Musik Galleriets gæster har taget til sig. Senest har Helge, Ronnie og Tommy sammen udgivet nye julesange- og salmer »Den nat af alle nætter« og i den forbindelse afholdt julekoncerter i Musik Galleriet, som har vist sig meget populære. Julekoncerterne vil også kunne opleves i Musik Galleriet 2011 og her medvirker foruden Helge, Tommy og Ronnie også violinisten Ditte Fromseier Mortensen og fløjtespilleren Sidsel Maria Michelsen.

POTTEKUNST

Tove Engelbrecht, pottekunstner med jydepotten som speciale, har lært jydepotte-kunsten og overtaget pottemagerarbejdet efter sin mor Grethe Engelbrecht. I 1995 holdt mor og datter skiftedag og siden har Tove været travlt beskæftiget med at føre en tradition videre, som i særlig grad har levet i denne del af Danmark og som havde sit udspring som decideret kvindearbejde omkring 1700-tallet, hvor »Æ Pottkuen«, som hun kaldtes, fremstillede sine potter uden brug af drejeskive men alene med et brædt, en klump ler og et par ferme hænder. Senere blev potten banket ud og tørret, skrabet tynd og derefter brændt sort i en mile. Og sådan bliver også "Æ Pottkuen" Tove Engelbrechts potter til virkelighed. Tove Engelbrecht selv fortæller også gerne om jydepottens historie og sit eget jydepottearbejde i en moderne tid.

Tove Engelbrecht har sit eget galleri på hjemadressen lige udenfor Ansager, Galleri Toves Verden. Herudover har hun permanente udstillinger og salg af sit arbejde i Musik Galleriet.

BILLEDKUNST

Musik Galleriet danner rammen om permanente udstillinger med værker af Grethe Engelbrecht og Tove Engelbrecht, hvor det fabulerende og det fortællende med inspiration fra livets eget eventyr skinner tydeligt igennem. Motiverne hentes fra alfernes og feernes verden og forenes med motiver af Vor Herres favnende engle i skyerne foroven.

 

KOMMENDE ARRANGEMENTER:

12. + 13. + 14. oktober

NEIGHBOURS – I DET AKUSTISKE HJØRNE
Musik Galleriet, Ansager

Hver aften kl. 19.30 • Dørene åbnes kl. 18.30
Billetpris: kr. 350,- • Klik her for køb af billetter